Употреба на алкохол от непълнолетни

Употреба на алкохол под определена възраст е, когато някой го прави под минималната законова граница от 18 години (България, Европа) или 21 години (САЩ).

Употребата на алкохол от непълнолетни е риск, който привлича много подрастващи и тийнейджъри. Когато младите хора опитат алкохол, те често не осъзнават увреждащите ефекти, които пиенето може да окаже на техния живот, този на техните семейства и общности.

Освен, че е незаконно, употребата на алкохол от непълнолетни е широко разпространен обществен проблем, който крие много рискове.

Статистиката не е добра:
– През 2009, около 10.4 милиона млади хора на възраст между 12 и 20 са пили доста повече от „няколко глътки” алкохол в света.
– Колкото повече порастват децата, толкова повече пият. До 15 годишна възраст, половината от тийнейджърите са изпивали поне по едно питие. До 18, повече от 70% от тях са изпивали поне по едно питие.
– Младите хора пият по-рядко от възрастните, но когато пият, пият повече от възрастните.
– Средно, младите хора пият около 5 питиета на едно събиране, което се смята за злоупотреба с алкохол.

Рисковете от употреба на алкохол от непълнолетни включват:
– Смърт – 5,000 души под 21 години умират годишно от свързани с алкохола катастрофи, убийства, самоубийства, алкохолни отравяния и други инциденти като падане, изгаряне и удавяне.
– Сериозни наранявания – Само през 2008 година, повече от 190 000 човека под 21 годишна възраст са посещавали спешно отделение за свързани с алкохола инциденти.
– Невярна преценка – Пиенето може да предизвика децата за взимането на глупави решения, които да ги подтикнат към рисково поведение като шофиране в нетрезво състояние, сексуални контакти или насилие.
– Повишен риск от физическо и сексуално нападение – Младежи, които пият се излагат на по-голям риск от физическо и сексуално насилие .
– Проблеми с мозъчното развитие – Проучванията показват, че мозъчното развитие продължава до 20-те години на човека. Алкохолът може да окаже влияние на това развитие и да допринесе за редица проблеми.

Ето как да разпознаете знаците за употреба на алкохол от непълнолетни:
– Всеки, който има близки отношения с млади хора трябва да обръща необходимото внимание за предупредителни сигнали, които могат да свидетелстват за употреба на алкохол в ранна възраст. Някои от тези предупредителни сигнали включват:
– Академични и / или поведенчески проблеми в училище
– Промяна на групата от приятели
– По-малко интерес към дейности и / или външен вид
– Намиране на алкохол сред нещата на младия човек или миришещ на алкохол дъх
– Неясен говор
– Проблеми с координацията
– Проблеми с паметта и / или концентрацията

Източник: http://www.niaaa.nih.gov

0