История на кампанията

school

“Училище за родители: Родителски срещи в бар” стартира през 2013 г. по инициатива на Перно Рикар България. Целта на кампанията е да информира повече родители за причините и рисковете, които крие ранната консумацията на алкохол и формите на семейно общуване, които могат да я предотвратят.

През учебната 2013-та поканихме психотерапевтите Виргиния Захариева, Мадлен Алгафари и Петър Кралев да проведат серия от неформални семинари за родители. Семинарите бързо се превърнаха в игрови беседи, които успяха да покажат как се изгражда и отстоява родителския авторитет, но и как се развиват умения за равностойна комуникация между родител и дете.
Силният интерес към “Училище за родители” ни накара да продължим разговора и през 2014. През учебната 2015-2016 година програмата се поема за изпълнение от спиритсБЪЛГАРИЯ – сдружение, което консолидира мнението и действията на цялата алкохолна индустрия в посока превенция и образование.

“Училище за родители: Родителски срещи в бар” се преименува на по-ясното „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“. Търсим не само родители, но и учители – хората, с които децата общуват изключително в своето всекидневие и които не по-малко от семейството формират цялостното им отношение към света, техните лични ценности и социална приспособимост. Затова сме подготвили серия от самостоятелни семинари за учители, в които да предоставим цялостна методология, сценарий и необходими печатни и/или видео материали за провеждане на самостоятелни родителски срещи в бъдеще. Първите стъпки в програмата учителите в четвърти клас и психолозите правят заедно с Ангелите на програмата – психологът Яна Алексиева и уичтелят Емил Джасим.

До момента националната програма, която е и единствена по рода си в България, се развива на територията на Бургас, Варна, Враца, Пловдив и София. Пред 2017 присъединяваме още една тема към разговора за децата – темата за здравословния и балансиран начин на живот, който е необходимо да градим от ранна детска възраст. В разговора се включва нашият нов партньор Лидл България, който заявява дългосрочния си ангажимент към грижата за децата и пълноценното им израстване.

Първите години в училище са истинско приключение за децата. В този период те все още търсят закрила и подкрепа, но са и почти самостоятелни личности, готови да научат първите си уроци за живота. Нека заедно им помогнем и изградим ценностна система, в която първата среща с алкохола се отлага за по-зряла възраст.