СОУ „Димчо Дебелянов“ постави начало на кампанията „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“ в Морската столица

С родителска среща в бар и импровизирана изложба на детски рисунки стартира седмицата СОУ „Димчо Дебелянов“. Инициативата беше част от кампанията „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“, която е насочена към ранна превенция при употребата на алкохол от непълнолетни. Родителите имаха възможност да поговорят в нетрадиционна среда за учениците на възраст 10-11г. и отлагането на първата консумация във времето. „Чувствам тези деца като свои вече три години и така ще остане цял живот“, сподели пред родителите г-жа Снежана Нейчева, която представи картините на децата по темата „алкохол“ и играта на асоциации, направена в час на класа. През детските очи беше разгледано както прекомерното консумиране, така и последствия като неправомерно шофиране. „Радваме се, че сме първите участници в провеждането на кампанията във Варна. Сигурни сме, че нетрадиционният подход в комбинация с разговорите между учители и родители, е най-добрият път към разрешаването на проблемите, съпътстващи израстването“, коментират г-жа Ганка Минкова – Зам. Директор, отговорен за началното образование и педагогическият съветник Лилка Войнова.

Кампания „Родителски в бар“ е инициирана от Асоциацията на производителите и вносителите на алкохолни и спиртни напитки и подкрепена от МОН и РИО. Програмата гостува на Морската столица през февруари, когато проведе обучение на учители и психолози от района по темата за ранна превенция.

От началото на учебната година кампанията се е срещнала с учители и психолози в София, Враца и Пловдив, където са реализирани поредица от нестандартните родителски срещи. Допълнителна информация за кампанията можете да намерите на онлайн платформата – predi18.org .