Алкохолът и непълнолетните

Алкохолът е голям проблем във Великобиртания. Някои започват да пият твърде рано, някои твърде много. Ако ще пиеш, е добре да знаеш ефектите от това и как ще те накара да се чувстваш. Трябва да си подготвен да посрещнеш и махмурлука.

Какво е?
Алкохолът, който пием е направен от ферментирали или дестилирани плодове, зеленчуци или зърнени култури. Ето и откъде получава характерните си вкусове. В чист вид, етиловият алкохол е бистра, прозрачна течност. Алкохолът е един от най-силните, променящи настроението наркотици, които използваме в наши дни.

Как те кара да се чувстваш?
Алкохолът може да те накара да се почувстваш отпуснат и спокоен, уверен и развеселен. Но всъщност е депресант, което означава, че забавя функцията на централната нервна система. Да пиеш твърде много всъщност е доста неприятно. Стаята се върти, става ти лошо, заваляш думите си и губиш паметта си. Някои хора стават раздразнителни и агресивни. Денят, след пиянска вечер, най-вероятно ще имаш махмурлук. Може да се чувстваш болен, жаден, уморен, отпаднал и изтощен.

Какви са ефектите върху здравето?
Правителството във Великобритания е разработило директиви в които определя лимити на здравословната употреба на алкохол. За зрял мъж (над 18 години) това са 210 мл алкохол седмично, за жена – 140 мл. Лимитите са по-ниски при непълнолетните. И запомни, че насоките се отнасят за цяла седмица – ако изпиеш цялото количество наведнъж (злоупотреба с алкохол) това определено не е здравословно. Има 10 мл в половин халба слаба бира и 20 мл в алкохолните напитки с вкус на безалкохолни. Пиенето на алкохол повишава шансовете за инциденти от всякакъв тип. Или да правиш неща, за които да съжаляваш на следващия ден. Стой около приятели, които ще се погрижат за теб. Алкохолът е най-честата причина за изнасилване по време на срещи. Внимавай, когато пиеш с някого, когото не познаваш. Алкохолът може да бъде пристрастяващ. Ако пиеш често, ще развиеш резистентност и ще имаш нужда от все повече, за да постигнеш същия ефект. След това ще станеш наистина гаден и отчужден, когато (и ако) спреш. Дългосрочното пиене може да увреди сърцето ти и черният ти дроб и да направи истинска бъркотия с главата ти.

Законът
Законът за здравето в България забранява употребата на алкохол от лица под 18г.

Източник: http://www.bbc.co.uk

0